Dla kogo dieta Hashimoto?

Hashimoto jest chorobą autoimmunologiczną, przewlekłym limfocytowym zapaleniem tarczycy, ściśle powiązaną ze schorzeniami tarczycy, głównie niedoczynnością. 
Jeśli podejrzewasz, że możesz cierpieć na Hashimoto to zwróć uwagę czy nie występują u Ciebie następujące objawy: ciągłe uczucie chłodu, problemy skórne, kłopoty z pamięcią, szybkie przybieranie na masie ciała.

Mitem jest, że istnieje jedna słuszna dieta dla osób z Hashimoto. Owszem, są pewne założenia, które są pomocne we wszystkich przypadkach. Do takich założeń należy przede wszystkim ograniczenie produktów wolotwórczych, czyli takich, które upośledzają wchłanianie jodu w organizmie. Należą do nich warzywa krzyżowe, czyli m.in. soja, warzywa kapustne, rzepa, rzodkiew, fasola, cebula czy czosnek.

dieta hashimoto

Mitem jest jednak to, że każda osoba chorująca na Hashimoto musi eliminować nabiał i gluten. Zdarza się, że przy tej chorobie współwystępuje celiakia lub nietolerancja glutenu i wtedy jak najbardziej trzeba go wykluczyć, natomiast w innych przypadkach nie jest to konieczne, a wręcz niezalecane. Z nabiałem sytuacja prezentuje się analogicznie, oznacza to, że jeżeli ktoś ma objawy świadczące o tym, że nabiał mu szkodzi, to powinien zrezygnować z jego spożycia. W innych przypadkach nie.

Nasza dieta Hashimoto nie wyklucza całkowicie nabiału lub glutenu, ale dość mocno je ogranicza, dzięki czemu może być bardziej elastyczna.
W naszym jadłospisie nie znajdziecie Państwo warzyw krzyżowych, za to znajdziecie pełno produktów fermentowanych oraz innych produktów, które mają udokumentowane w dietetyce dobroczynne działanie.

Po odpowiedniej diagnozie, gdy już wiesz, że cierpisz na Hashimoto, spróbuj poprawić swój komfort życia odpowiednim sposobem odżywiania i wypróbuj nasz catering!

Call Now Button